Energibars med blåbärspulver och nakenhavre

Energibars med blåbärspulver och nakenhavre

Gör dina egna energibars! Att köpa färdiga i butik blir lätt en dyr affär. Här är ett recept på smarriga bars med blåbärspulver som stillar sötsuget i ett nafs och passar perfekt som mellanmål.

Om blåbär och blåbärspulver

Blåbär är naturligt rika på vitaminer, mineraler och fettsyror. De innehåller också gott om steroler och antioxidanter – främst färgämnet antocyanin. Passar fint att äta dagligen som näringstillskott.

Vårt blåbärspulver innehåller hela bär inklusive fruktkött, kärnor och skal som har torkats i rumstemperatur för att bevara alla vitalämnen på bästa sätt. Ungefär en tiondel blir kvar av bären efter torkning, så till varje kilo blåbärspulver går det åt tio kilo färska bär.

Nakenhavre göder de viktiga tarmbakterierna

Havre är ett utmärkt kraftfoder som vi i alla tider har använt ofördärvat till bland annat hästar. I våra egna kök är den tyvärr vanligast i form av havregryn som enligt tradition ska kokas till en gröt. Ät hellre havrekornen hela, då kan de ge din tunntarm en välbehövlig “peeling” och sedan nära dina immunförsvarshöjande tjocktarmsbakterier.

Receptet räcker till 6-7 energibars.

Ingredienser

Gör så här

  1. Mixa nötter och torkade aprikoser i en matberedare.
  2. Tillsätt kakao, nakenhavre och blåbärspulver.
  3. Rör ner kokosolja (värm oljan först, den smälter vid 25 °C).
  4. Tryck ut degen i en form täckt med bakplåtspapper.
  5. Låt kakan vila lite i kylen innan du skär den i lagom bitar.
Energibars med blåbärspulver och nakenhavre.
Foto: Poxen