Tvättnötter naturens eget tvättmedel

Tvättnötter från Indien kan du använda i stället för vanligt tvättmedel. Denna 100% biologiska nöt (sapindus mukorossi) växer på Himalayas höjder. Inuti nötens skal finns en naturligt fettlösande såpa (saponiner). Saponiner förekommer rikligt i vissa växter och har traditionellt använts för tvätt och hygien sedan flera hundra år tillbaka.

Tvättnötterna kan användas för tvätt av alla tyger och temperaturer, både för vit- och färgtvätt. För vittvätt kan man om man vill tillsätta vanligt bakpulver eller annat miljövänligt blekmedel.

Hur gör man då? Jo, lägg 6-8 nötter i den medföljande bomullspåsen, knyt ihop den och låt den följa med tvätten i tvättmaskinen som vanligt. Denna omgång nötter kan du använda ytterligare 2-3 tvättar.

Sköljmedel behövs inte, kläderna blir väldigt mjuka ändå. Tvätten blir ren och friskt doftande. För allergiker är detta ett väldigt bra alternativ.

Av nötterna kan man även göra en tvållösning som används till schampo, disk och allrengöring. Ohyra på växter kan man hålla borta genom att spraya med lösningen. Nötterna är väldigt bra till tvätt av lintextilier och eftersom de är helt naturliga går det alldeles utmärkt att kompostera dem.

10%

Prenumerera nu och få 10% på ditt första köp.

Gå med nu så missar du inte våra kampanjer, nyheter och annat smått och gott.

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter. Integritetspolicy