Tranbär är en art i blåbärssläktet av familjen ljungväxter. Växten får röda bär och är en lågväxande växt på tuvor. Tranbär växer på myrar och mossar i de norra delarna av världen som krypande ris med rödbruna stammar och tjocka vintergröna blad. Blommorna är rödrosa och de röda bären är runda, något avlånga och lite större än lingon. Bären mognar relativt sent på hösten och enligt folktradition blir de sötare efter den första frosten.

Det finns några sorters olika tranbär, varav Vaccinium oxycoccos är det vanligaste. Andra sorter är vårt svenska dvärgtranbär, Vaccinium microcarpum och det amerikanska Vaccinium erythrocarpum.

Tranbär har en syrlig och frisk smak, som påminner mycket om lingon, de används gärna till sylt, gelè, saft och likörer. Att dricka osockrad tranbärssaft är ett mycket gammalt husmorsknep för att bota urinvägsinfektioner. Tranbär är en nygammal folkmedicin som idag börjar få stöd av modern forskning.

Tranbärets effektiva ämnen

Vissa ämnen i bären verkar stimulera tillväxten av nyttiga bakterier som skyddar vår hälsa.

Tranbär innehåller antioxidanten resveratrol, fibrer, C-vitamin, D-vitamin, folat, järn, zink, kalcium och ett ämne som heter PAC, polyfenoler som antocyanidiner, proantocyanidiner, katekiner och växtsyror.

Just resveratrol är en stark antioxidant och en växtpolyfenol som finns i flera olika växter, till exempel i skalet på röda vindruvor Det fungerar som ett försvar mot angrepp av bakterier och svampar. En rad olika goda hälsoeffekter, som antiinflammatoriska, neurologiska, virushämmande och till och med anti-åldrande effekter har rapporterats som positiva effekter av resveratrol.

PAC är också en kraftfull antioxidant som förhindrar bakterier från att få fäste i kroppen.

Tidigare trodde man att effekten på urinvägsinfektion berodde på att urinen blev sur av tranbär, men idag vet man att innehållet av vissa polyfenoler gör att bakterier som Escherichia coli, vilket är den vanligaste bakterien vid UVI inte lika lätt kan fästa vid slemhinnorna i urinvägarna och på så sätt orsaka infektion.

Tranbär inom den traditionella medicinen

Traditionellt har tranbär använts för behandling av munsår orsakade av herpesvirus. Tranbär har också haft en stor roll som förebyggande behandling och behandling av urinvägsinfektioner och blåskatarr.

Bären nyttjades kokta med honung för att behandla mask hos barn och det finns uppgifter om att bäret också har haft en roll som temperatursänkande vid hög feber.

Tranbär vid urinvägsinfektioner

Urinvägsinfektion är mycket vanligt speciellt hos kvinnor, eftersom de har ett kort urinrör, där bakterier lätt kan vandra över till urinvägarna, ofta är det tarmbakterier som orsakar besvären. Även avkylning kan utlösa besvär, som till exempel att sitta på kallt underlag eller att gå i våta kalla kläder.

Man räknar med att minst var femte kvinna någon gång drabbas av en urinvägsinfektion, eller blåskatarr, vilket betyder att infektionen är begränsad till urinröret och urinblåsan.

Symtomen visar sig som sveda när man kissar, täta trängningar och en känsla av att inte kunna tömma blåsan ordentligt. Det kan även komma lite blod i urinen och man kan känna sig lite småfrusen och lite sjuk. Ibland läker sjukdomen ut av sig själv. Är symtomen kraftiga och inte ger med sig ska man kontakta sjukvården. Då kanske bakterier har vandrat upp i njurarna, och det är en allvarligare infektion med feber, illamående, värk i mage, över ländryggen och med sjukdomskänsla.

Under senare år har tranbäret fått en återväxt som huskur och modern forskning visar att det fungerar. Olika studier visar på att tranbär kan förebygga urinvägsinfektioner men däremot verkar det inte fungera lika bra om man redan har fått en infektion. Tranbär verkar mest hjälpa kvinnor med återkommande besvär.

Effekten beror på att tranbär innehåller proantocyanider, en polyfenol som ger bäret dess blåröda färg med antioxidativa egenskaper och som även återfinns i blå vindruvor. Dessa polyfenoler förhindra bakterier att fästa sig på urinblåsans vägg.

Tranbärets positiva hälsoeffekter

  • Att dricka eller äta tranbär har visat sig vara effektivt för att minska risken för upprepade urinvägsinfektioner.
  • Tranbär verkar hos vissa individer med diabetes att sänka blodsockret, men då är det viktigt att produkten inte innehåller tillsatt socker.
  • Vid förkylningar och influensa är tranbär ett stöd för att minska symtom som hosta och snuva.
  • Vid magsår orsakad av helicobacter pylori verkar tranbär hjälpa till att läka sår genom att eliminera bakterien.
  • Tranbär verkar minska risken för tandköttsinflammation.
  • Tros kunna förebygga sjukdom i hjärta och kärl på grund av bärets höga halter av antioxidanter.
  • Sägs förebygga ögonproblem som gråstarr.
  • Påskyndar sårläkning.
  • Kan förbättra minnet hos äldre personer.
  • Kan vara till hjälp vid kroniskt trötthetssyndrom.
  • Sägs kunna förbättra prostatahyperplasi med mindre symtom och förbättrade markörer.

Biverkningar

Tranbär är biverkningsfritt för de flesta, men kan vid stora mängder ge magknip och diarrè.

Tänk på vid användning

  • Tranbär innehåller oxalat och bör därför användas med försiktighet av personer som är predisponerade att utveckla njursten
  • Tranbär kan minska magsyran i magsäcken, vilket kan leda till dåligt upptag av vitamin B12, om du redan har lite magsyra, som vid atrofisk gastrit
  • Är du allergisk mot t.ex. magnecyl bör du vara försiktig med tranbär i och med att de innehåller acetylsalicylsyra.
  • Tranbär i större doser kan förstärka effekten av Waran.

Dosering och användning

Använd 1-2 teskedar av vårt ekologiska tranbärspulver per dag, gärna en dos på morgonen och en på kvällen. Tranbärspulver passar bra att strö över fil, gröt, yoghurt eller blanda ner i en smoothie.