Ett bensår är ett ofta svårläkt sår på underben och eller fötter, som vanligtvis uppstår på grund av dålig blodcirkulation.

Mestadels är det äldre människor som drabbas av bensår. Du behandlar det fördelaktigt med väteperoxidbad upp över knäet, eller ett helkroppsbad i en halvtimme eller mer. Vattnet bör vara cirka 39 grader. Bada dagligen tills såret läkt ut och vistas mycket ute i ljuset på dagarna. Använd även en flaska med 3%-ig väteperoxid som du sprayar i såret varannan timme. Håll på tills det har skummat färdigt varje gång. Ta sedan bort eventuell död vävnad.

Om du har möjlighet kan du göra ett avkok på pulvriserad vallörtsrot och lägga i såret för ökad tillväxt på de friska cellerna. Roten innehåller alantoin, ett ämne som finns i urin från fluglarver eller från den egna friska urinen.

Är benet svart (död vävnad), så använd elektropulsmagnet-terapi. Lägg en lamell uppe på knäet och en under hålfoten. Låt också en osteopat kontrollera ryggen/svanken och sköt tarmen väl så att den inte trycker på ryggen och försämrar försörjningen till benen. Ät kli/fibrer till all mat! Sköt även kroppen för övrigt via energigivande livsmedel såsom nässla, nypon, linfröolja och bitterämnen.

Bensår