Hampa, cannabis sativa, är en tålig och snabbväxande ettårig ört med flikiga blad. Hampa är en av de äldsta och mest härdiga kulturväxterna och kan växa på näringsfattiga jordar i de flesta klimatzoner på höjder upp till 3000 meter.
Växten kan bli upp till nio meter hög men här i Sverige brukar den stanna vid en höjd på cirka två meter. Arten är en så kallad tvåbyggare och har han och honblommor på olika plantor. Hampa odlas i industriellt bruk och skördas för växtens frön och fibrer. Växten är mycket härdig och kan växa nästan vart som helst, och används till att tillverka papper, textilier, plast och bränsle av, förutom som livsmedel.
Plast som framställs av hampa är biologiskt nedbrytbart, vilket är bättre för miljön. Fröna kan man äta naturella, rostade och saltade, man tillverkar även olja av dem eller mal mjöl på hampafrön.
Hampa som livsmedel
Hampafrön anses vara mer allergivänlig jämfört med andra frön och har en perfekt balans av essentiella aminosyror och nyttiga fettsyror. Hampan ger inte bara människan näringsmässiga fördelar utan fröna kan även användas i hund och kattfoder.
Att odla hampa
Hampa har odlats och använts till lite olika saker sedan mycket länge tillbaka i tiden, åtminstone sedan 4000 år före kristus. Man har använt hampan både för dess fibrer och medicinska egenskaper. Hampa och marijuana tillhör samma familj men är olika på det sättet att det aktiva ämnet THC inte finns i några nämnvärda mängder i hampa medan det finns i betydliga mängder i marijuana.
Medan hampa odlas på många håll i världen så har det varit förbjudet i USA sedan 1950-talet, då man inte gör någon skillnad på industrihampa och marijuana trots sitt värde. I USA klassas alla sorter av cannabis som marijuana, vilket gör industrihampan olaglig oavsett dess användning.
Med tanke på hampans tidigare popularitet, då många i USA, inklusive några presidenter odlade hampa i sina trädgårdar så är det konstigt att växten har ett sådant dåligt rykte idag, trots de fantastiska miljömässiga fördelar växten har.
I Sverige är det tillåtet att odla industrihampa och att även få ekonomiskt stöd för odlingen, om hampasorten finns med på listan över godkända sorter, en lista som EU varje år uppdaterar. För att få tillstånd att odla industrihampa krävs att “odlaren” följer vissa regler som är uppsatta av svensk regering, och att hampasorten inte innehåller mer än 0,20% THC
Innehåll i hampafrö
Hampafrön har ett fantastiskt näringsinnehåll och innehåller upp till 30 procent protein, massor med omega 3 och 6, vitaminer och mineraler. Fröet innehåller stora mängder med magnesium, zink, järn, kalium, fosfor och kalcium.
Hampafrön innehåller alla 20 aminosyror, inklusive de 9 som är essentiella och som vår kropp inte kan producera.
Hälsofördelar med hampafrön
- De har en hög proteinhalt, på cirka 30 gram per 100 gram och är en bra vegetarisk proteinkälla som anses lättsmälta.
- Att äta hampafrön kan stärka immunförsvaret och kan vara till hjälp för människor med immunbristsjukdomar.
- Hampafrön innehåller stor mängd essentiella fettsyror och en bra balans mellan omega-3 och omega-6 som är bra för hjärt och kärlhälsan.
- Är en rik källa till fytonäringsämnen som motverkar oxidativ stress och skyddar ditt immunförsvar, hjärta, kärl, hud och celler.
- Hampafrön innehåller även fytosteroler som sägs sänka det “onda” kolesterolet och därmed främjar för en bra hälsa i blodkärl och hjärta.
Biverkningar
Har man en känslig mage så kan hampafrön i större mängder ge lös mage, så börja försiktigt med kanske en halv tesked om dagen som du sakta ökar till rekommenderad dos på två matskedar.
Tänk på innan användning
Äter du mycket stora mängder hampafrön per dag så är det inte omöjligt men högst osannolikt att det kan ge ett positivt utslag på en drogtest för THC.
Användning och tips
Den rekommenderade dosen skalade hampafrön är två matskedar per dag som kan blandas i sallader, i gröt, eller yoghurt. Fröna passar bra som bara ett snacks eller att blanda i dipsåser, dressingar eller bröd.