Havtorn, hippophae rhamnoides, havstörne eller finnbär är en art i familjen havtornsväxter. Det är en taggig buske med svårplockade bär som växer nära havsstränder i stora delar av Europa och Asien. Buskens oranga frukter som liknar ett bär är mycket rika på C-vitamin. Växten trivs mycket bra i salt jord nära havet där andra växter inte trivs lika bra och inte kan konkurrera ut havtorn. I Sverige växer havtorn främst efter östersjökusten ända upp till norrbotten. Havtorn växer både vilt och som prydnadsbuske, men den odlas även kommersiellt.
Havtorn är en låg buske som växer i ett tätt bestånd över stora ytor och får den riktigt goda förutsättningar kan den bli ett litet träd. Busken kan bli 30-50 år gammal men behöver mycket ljus och kan inte konkurrera med andra växter där den blir skuggad. Växten är en så kallad tvåbyggare vilket betyder att varje buske är av endera han eller honkön. Havtorn blommar tidigt på våren och honplantorna producerar mjuka och saftiga bär som är orangea till färgen.
Havtorn som livsmedel
Av havtorn kan man koka saft, göra gelè och marmelad men även använda som smaksättning i olika livsmedel. Man använder även havtorn som färgmedel och både frukter, blad och unga skott går att utnyttja till detta ändamål.
Havtorn i skönhetsprodukter
Havtorn används också flitigt i hudkrämer då bären kan ha bromsande ålderseffekter på huden och inom kosmetikaindustrin har man havtornsolja som anti-ageing och för att stimulera hudens återbildning, i skönhetssyfte för att nå en vackrare och föryngrad hy.
Havtornsolja kan även användas som “brun utan sol” då den innehåller stora mängder karoten
Eller olja utvunnen ur havtornets frön läker en känslig och irriterad hud.
Odla dina egna havtorn
Havtorn är vackra, tåliga supernyttiga och lättskötta och går bra att odla upp till växtzon 5 i vårt land. Vildväxande havtorn är en av de äldsta växterna i vår natur och etablerade sig efter vår senaste istid. Busken var mycket vanlig där isen hade dragit sig tillbaka men blev med tiden mer ovanlig då den inte klarade konkurrensen av andra växter, och återfinns nu utmed strandkanter. Men odlade i trädgårdar blir busken mer och mer populär då bäret har fått ryktet om sig att vara ett riktigt superbär.
Eftersom havtorn är en enkönad planta så måste man plantera både en han och honbuske för att få bär. Men det räcker att ha en hanplanta till flera honplantor i trädgården. De pollineras med vinden och därför bör hanplantan sättas först i raden där det oftast blåser ifrån. Plantera buskarna så att du kan gå emellan och plocka bären, det blir med tiden stora buskar så ett avstånd på två till tre meter mellan plantorna är en god idè. Buskarna kan planteras både sommar och höst och det är viktigt att vattna rikligt under och en tid efter planteringen då de nyplanterade buskarna är känsliga mot torka. En väletablerad buske klarar torka ganska bra.
Havtorn är relativt lättskött men behöver en neutral, något sandig, väldränerad och kalkhaltig jord i fullt solsken. Den är vindtålig och tål öppet läge och behöver inte beskäras, bara rensas upp från gamla torra och skadade kvistar vid behov.
Nyttigheter i havtorn
Havtornets bär innehåller stora mängder av de antioxidativa vitaminerna C, A, E, och K. Det finns tio olika flavonider, ämnen som har antioxidativa egenskaper och som skyddar mot fria radikaler.
Utmärkande för havtorn är dess höga innehåll av de essentiella fetterna och en bra balans mellan Omega 3, 6, 7 och 9, vilka återfinns i både fruktköttet, skal och kärnor.
Färgämnet karoten i fruktköttet är stort och sägs vara högre än i någon annan frukt eller grönsak. Bären innehåller också rikliga mängder av vitamin B12 samt B1, B2, B3, B5, B6 och folsyra samt mineraler som magnesium, zink, kalium, kalcium, natrium, järn, fosfor, mangan och koppar
Hälsofördelar med havtornspulver
- Sägs kunna lindra atopiskt eksem.
- Havtornsolja lokalt på huden kan skynda på läkning av brännskador och minska smärta.
- Är kolesterolsänkande och sägs därför skydda mot hjärt och kärlsjukdomar
- Kan minska risken för förkylningar.
- Sägs förebygga infektioner i magen.
- Har en positiv effekt på torra och röda ögon.
- Är blodtryckssänkande.
- Förbättrar leverhälsan vid sjukdom i levern.
- Kan hjälpa till att läka magsår.
- Dämpar symtom på halsbränna.
- Kan hjälpa till med viktnedgång.
- Dämpar symtom på inflammationer i leder.
- Dämpar gikt.
- Har en positiv inverkan på synen.
- Sägs bromsa åldrandet.
- Dämpar hosta.
- Positiv effekt på astma.
- Lindrar kärlkramp.
Biverkningar
Det finns inga rapporterade biverkningar på havtorn.
Bra att veta innan använding
Havtorn kan öka risken för blödning och blåmärken hos personer med blödningsrubbningar. Havtorn är blodtryckssänkande och kan hos de som redan har ett lågt blodtryck sänka det ytterligare. Vid kirurgi skall inte havtorn tas 2 veckor innan planerad operation på grund av att det kan öka risken för blödning.
Interaktioner
Havtorn i större doser kan interagera med blodförtunnande läkemedel som Waran och Trombyl.
Tips och användning
Rekommenderad dosering av vårt ekologiska havtornspulver är en matsked per dag. Tillsätt i juice, vatten, yoghurt eller smoothie.