Chiafrön kommer från chiaplantan, en växt som är släkt med salvian vilket man kan höra på dess latinska namn, Salvia Hispanica. Dess frön är mycket små och ser kanske inte mycket ut, men innehåller otroligt mycket nyttiga ämnen. Färgen på chiafröna kan variera en del, de kan vara svarta, bruna, röda och vita. Plantan blir cirka 80 centimeter hög och blommar med blåa blommor som efter ett tag bildar frön.

Chiamjöl är ett mjöl som utvinns ur chiafrön som man har pulveriserat. Mjölet blir gelèaktigt när det blandas med vätska och passar mycket bra till glutenfri bakning, då mjölet är naturligt glutenfritt.

Chiafröet odlas på höga höjder i länderna runt Anderna i Sydamerika och har under flera tusen år använts av aztekerna i Mexiko som medicinalväxt. Idag odlas chia både i central och sydamerika för dess frö som är en rik källa till Omega-3. Chia räknas som ett “superfood” och sägs kunna minska sötsug efter några veckor med dagligt intag.

Lite historia om chia

Chiafrön och mjöl av dessa är något som har använts flitigt under väldigt lång tid. Man vet att chia var en basföda för befolkningen i Mesoamerika redan 3500 år innan kristus. Mesoamerika består idag av Mexiko och Guatemala, där chia än idag växer fritt och utgör en stor del av befolkningens kost.

Chiafrön var tidigare så värdefullt att man kunde använda dem till att betala skatt med och de var också ett viktigt inslag under religiösa ceremonier. Redan på 1300-talet använde aztekerna fröet för att få mer energi och bättre uthållighet. Under en period blev det förbjudet att odla chiafrön i Centralamerika, och det gjorde att produktionen minskade och chia i första hand växte fritt. Vill man idag få tag på den ursprungliga chian får man åka till ett område vid Pátzcuarosjön som än idag har den okonstlade versionen av chiaplantan.

Chiamjölets näringsinnehåll

Chiamjöl är en speciell produkt på grund av sin höga halt av omega-3, fibrer, proteinhalt, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Chiamjöl innehåller bland annat vitamin B, kalcium, fosfor, zink, koppar, magnesium och 18 olika aminosyror.

Men det är nog den otroligt höga halten av omega-3 som verkligen “sticker ut” då det sägs att fröet innehåller 8 gånger mer omega-3 jämfört med lax. Chia är växtrikets absolut bästa källa till denna livsviktiga fettsyra.

Mängden protein i chiafrön ska enligt uppgift uppgå till dubbelt så mycket som i sojabönor och är därför en utmärkt källa till protein från en vegetarisk källa.

Mängden kolhydrater i chia är relativt högt då 100 gram frön eller mjöl innehåller hela 38 gram. Av dessa är 30 gram olösliga, vilket betyder att de inte kan tas upp av kroppen utan fungerar som näring till de goda bakterierna i tarmen och främjar en god tarmhälsa. De olösliga kolhydraterna kallas även för resistent stärkelse och hjälper även ditt blodsocker att hålla sig på en bra och stabil nivå.

Hälsofördelar med att använda chiamjöl och chiafrön

Själva ordet ”chia” betyder styrka på det mayanska språket. Något som tydligt och klart sammanfattar vad chia kan betyda för vår hälsa.

  • Man har sett att chia fungerar för viktminskning om man tar det utblandat med vatten före måltid.
  • Kan minska inflammation.
  • Sägs kunna öka fysisk prestanda.
  • Kan förbättra symtom från metabolt syndrom som övervikt, högt blodtryck, högt blodsocker och höga triglyceridvärden.
  • Kan dämpa klåda om man sätter det på huden
  • Sägs sänka ett högt blodtryck
  • Tips och användning

Chiamjöl har en neutral smak och kan med fördel strös direkt över maten, filen eller yoghurten. Ett tips och ett enkelt sätt att få i sig chia är att röra ner en stor tesked av mjölet i en deciliter vatten eller annan dryck och dricka direkt, det ger en bra mättnadskänsla. Låter man det istället stå i en halv timma så bildas ett gelè, som kan blandas i smoothie, sylt, marmelad, gröt, yoghurt eller i såser.

Bakar du mycket och söker en ersättning för delar av mjöl är chiamjöl ett bra alternativ. Det är lagomt luftigt, smakar lite, blandar sig bra med andra ingredienser och binder vätska, vilket gör att det hjälper till att hålla brödet saftigt. Är du van att baka glutenfritt känner du igen egenskaperna från till exempel fiberhusk.

Du använder ungefär samma mängd som vid bak med fiberhusk. Cirka 1-1½ msk för en deg på 5 dl vätska. Förutom nyttigare bröd ger det även en finare textur.