Tribulus terrestri (tiggarnöt), en växt som ökar styrka och uthållighet

Tribulus terrestri eller tiggarnöt är en blommande växt som växer lite runt om i världen, på torra platser i hela Afrika och Australien, men även i södra Europa och Asien.

Tiggarnöten kan gå under många olika namn, som bullhead, goathead, devil’s thorn, tackweed och puncture vine. Många av namnen kopplas samman till fruktens taggiga utskott. Tiggarnöten växer som en perenn ört i tropiska områden och som en ettårig växt i kallare klimat. Dess stam är nedböjd som en växt längs marken, med parbladiga löv som är cirka 6 millimeter långa och blommor med citrongula kronblad. Själva frukten faller sönder till små nötter eller frön med mycket vassa utskott som kan skada både människor och djur. På vissa håll i USA anses tiggarnöt vara ett ogräs som bör utrotas.

Tribulus Terrestri som på svenska kallas tiggarnöt kallas inom Ayurveda för Gokhru eller Gokshura och sägs ha en historia på 5000 år i Indien som medicinalväxt, där både växtens blad och fruktkött har brukats.

Tribulus terrestri har länge använts som medicinalväxt även inom den kinesiska traditionella medicinen för behandling av olika åkommor. Nöten som egentligen är en frukt har ofta använts vid önskan om ökad sexuell lust både hos män och kvinnor. Tiggarnöten innehåller inte hormoner eller ämnen som i kroppen omvandlas till hormoner, utan ämnena i växten verkar påverka ett hormon i hypofysen som heter luteiniserande hormon, LH, som i sin tur ökar bildningen av testosteron hos män och estradiol hos kvinnor. LH påverkar alltså testiklarna hos männen och äggstockarna hos kvinnorna.

Dagens användning av tribulus terrestri

Användningen av tiggarnöt idag anses ha börjat med en rapport på 70-talet från Bulgarien där en grupp forskare visade på att testosteron och luteiniserande hormon ökade hos infertila män som behandlades med tiggarnöt. Under åren har flera rapporter om tiggarnötens medicinska effekt publicerats. De flesta rapporterna är grundade på laboratorieförsök på djur, men några få beskriver studier på människor. De flesta studierna kommer från kliniker i Asien och några få från USA.

Det finns studier som visar på att tribulus terrestri ökar testosteronnivåerna hos män med upp till 40% redan efter 5 dagars användning, medan andra rapporter motsäger detta.

Från Bulgarien har det kommit rapporter om effekterna av tiggarnöt på klimakteriebesvär hos kvinnor. Man har studerat kvinnor mellan 45 och 65 år som behandlats och sett en god effekt av örten, mot de tre vanligaste problemen som värmevallningar, svettningar och nedstämdhet. Man ser även en lindring av sömnsvårigheter. Man tror att effekten kommer från substanserna i växtens blad som heter saponiner och furostanol, men även från protodioscin i fruktköttet

På grund av den anabola effekten tribulus terrestri anses ha så har tillskottet blivit mycket populärt hos idrottsmän och kvinnor som önskar bygga muskler.

Aktiva substanser i Tribulus terrestri

Tribulus terrestri innehåller rikt med fytokemiska substanser som glykosider, steroida saponiner, växtalkaloider och flavonoider.

Positiva hälsoeffekter

Pulver av tribulus terrestri sägs vara allmänt stärkande för kroppen, då de ämnen som ingår i växten aktiverar anabola processer som ökar styrka och uthållighet

 • Sägs öka prestationsförmågan, vilket har gjort tribulus populärt hos idrottare.
 • Tribulus sägs öka fertiliteten hos män som har ett lågt spermieantal och dålig rörlighet på spermierna.
 • Ökar testosteronnivåerna.
 • Sägs lindra klimakteriebesvär.
 • Dämpar premenstruella besvär.
 • Ska ge bättre hormonell balans.
 • Sägs ge ökad sexuell lust och förmåga.
 • Ska minska symtom på kärlkramp, angina pectoris.
 • Sägs minska atopiskt eksem.
 • Vid anemi har tribulus använts för att stimulera blodbildningen.
 • Lindrar hosta.
 • Lugnar en “gasig” mage.

Biverkningar

Tribulus terrestri har länge använts utan att några nämnvärda biverkningar har rapporterats. Enstaka fall av magbesvär har förekommit, något som kan avhjälpas med att ta tillskottet tillsammans med mat.

Även enstaka fall av ökad tendens till akne har rapporterats.

Viktigt att veta innan användning

 • Bör inte användas av kvinnor som planerar att bli gravid, är gravid eller ammar då djurförsök har visat på att tribulus kan orsaka fosterskador.
 • Bör inte användas av män med prostatahyperplasi eller prostatacancer då forskning har visat på att tribulus kan förvärra tillstånden.
 • Tribulus bör användas med försiktighet av diabetiker då örten sänker blodsockret. Vid användning av diabetiker som medicinerar med insulin eller tabletter bör noggrann kontroll på blodsockret hållas, då dosen av mediciner kan behöva sänkas.
 • Vid kirurgi bör tribulus inte användas två veckor innan planerad operation.

Interaktioner

 • Litium
 • Läkemedel mot diabetes

Dosering och användning

Rekommenderad dosering av vårt ekologiska tribulus terrestripulver är 1 tesked per dag som kan blandas i varmt vatten och drickas som te.

10%

Prenumerera nu och få 10% på ditt första köp.

Gå med nu så missar du inte våra kampanjer, nyheter och annat smått och gott.

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter. Integritetspolicy