Stevia, sötflockesläktet är en grupp växter ur krysantemumsläktet som ursprungligen kommer från Paraguay. Växten innehåller glykosider som är tre hundra gånger sötare än socker och används som sötningsmedel. Den art som är vanligast för detta ändamål är sötflockel, stevia rabaudiana. En spansk botaniker och forskare vid namn Pedro Jamie Esteve var den första europè att upptäcka sötflockel och har därför fått namnge växtsläktet.

Stevia odlas traditionellt i Sydamerika men även i Kina. Produkter som innehåller stevia, som är själva växten, är förbjudet att säljas inom EU, förutom det söta ämne som utvinns ur stevian, steviaglykosiderna, som nu godkänts som tillsats i livsmedel och har E-nummer 960.

Steviaglykosiden har inom EU varit tillåtet sedan 2011 och är ett relativt nytt sötningsmedel men har i sin bladform använts under många hundra år. Skillnaden mellan stevia och andra sötningsmedel är att steviaglykosiden är ett extrakt från en växt i koncentrerad form och inte syntetiskt tillverkat som till exempel aspartam och sukralos.

Stevia innehåller egentligen inte så mycket mindre kalorier jämfört med vanligt socker, men den stora skillnaden är att stevia är 300 gånger sötare än socker, vilket gör att det behövs 300 gånger mindre mängd för att uppnå samma sötma. Detta gör att stevia i princip blir kalorifritt i en sådan liten mängd.

Fördelar med steviapulver

  • Stevia har stora fördelar jämfört med vanligt socker då det varken höjer blodsockret eller insulinfrisättningen efter intag.
  • Passar därför bra till diabetiker.
  • Stevian har ett GI-värde på noll.
  • Stevia påverkar inte tandhälsan negativt

Nackdelar med stevia

  • Eftersom steviaglykosiden har varit godkänd så kort tid så vet man idag inte helt säkert att det är biverkningsfritt då det finns relativt liten forskning än så länge.
  • Stevia och alla andra sötningsmedel kan underhålla ett beroende av socker, vilket man ska vara medveten om, ifall man av någon anledning vill dra ner eller helt sluta med socker.
  • Stevia och andra sötningsmedel kan öka aptiten, men det är väldigt individuellt från person till person då vår aptitreglering varierar från individ till individ.

Tips och användning

Den otroligt koncentrerade sötman i stevia gör att du kan minska mängden socker i dina recept. Du kan använda steviapulver i stället för socker i alla recept där du önskar sötning.

När du vill byta ut socker mot stevia så är proportionerna en tesked stevia mot 2,5 deciliter socker, eller ett kryddmått stevia mot 1 deciliter socker.

10%

Prenumerera nu och få 10% på ditt första köp.

Gå med nu så missar du inte våra kampanjer, nyheter och annat smått och gott.

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter. Integritetspolicy