spirulina som tabletter och pulver

I århundraden har den blågröna algen spirulina använts för dess höga näringsvärde och positiva hälsoeffekter. Men vad är det egentligen som gör födan kraftfull för välbefinnandet? Om spirulina inte är del av ditt liv kommer denna artikel beskriva varför den borde vara det och fördelarna med superalgen.

Vad är Spirulina?

Spirulina är en encellig blågrön alg som odlas i sötvatten och utvecklas av fotosyntesen, den naturliga processen där växter absorberar energi från solljus.

Historiskt sett har den odlats i flera områden runt om i världen, främst Asien, Centralamerika och Afrika. Förutom det höga innehållet B-vitaminer, vitamin E och mineraler är spirulina rik på proteiner, betakaroten och antioxidanter som skyddar kroppens celler.

Endast 3 matskedar av superalgen motsvarar: 18 morötter för innehållet av betakaroten, 3 skålar spenat för järn, 3 matskedar vetegroddar för vitamin E, 3 skålar ris för kalium, 1 dl färsk vetegräs-juice för klorofyll (syre) och 3 glas mjölk för kalcium. Inte konstigt att NASA använt spirulina som huvudsaklig föda vid rymdfärder!

Fördelar med Spirulina

En bra proteinkälla!

Algen är mycket rik på protein och innehåller livsnödvändiga aminosyror. Mellan 50 – 70 % av algen utgör protein beroende på dess växtförhållanden. Proteininnehållet är dessutom 3 gånger större per viktsenhet jämfört med nötkött. 3 matskedar Spirulina motsvarar ½ kg kött för proteinet och B12!

Hjälper till att ta bort tungmetaller ur kroppen!

Har du fått i dig tungmetaller genom födoämnen eller avgaser är spirulina effektiv för att rensa kroppen, utveckla nya nervceller och balansera nervsystemet. De avgiftande egenskaperna hos algen bidrar även till att avlägsna slaggämnen i kroppen som i sin tur gör att värk och inflammationer kan minska.

Minskar högt blodtryck!

Spirulinas förmåga att sänka blodtrycket har visats i studier som publicerats i tidsskriften Journal of the Science of Food and Agriculture. Under en tre månaders forskningsperiod med tillskott av 1 gram spirulina per dag minskade signifikant nivåerna av blodfetter och LDL-kolesterol. I studien deltog 32 män och 20 kvinnor.

spirulina tablett

Reglerar blodsockernivån!

Department of Foods and Nutrition vid MS University of Baroda i Indien har genomfört en studie med 25 deltagare som har typ 2-diabetes. Deltagarna fick 2 gram spirulina varje dag under 2 månader. Resultaten visade en tydlig sänkning av fasteblodglukos och postprandiell blodsockernivå.

Ökar produktionen av röda blodkroppar!

Det finns olika typer av anemi och den vanligaste innebär en minskning av antalet röda blodkroppar eller mängden hemoglobin i blodet. Spirulina visade motsatsen i en studie utförd av Avdelningen för Reumatologi, Allergi och Klinisk immunologi vid University of California.

Tillskott av spirulina med 6 tabletter varje dag under en 12 veckors period, ökade innehållet av röda blodkroppar samtidigt som immunförsvaret förbättrades. I studien ingick 40 personer, män och kvinnor över 50 år, som under en längre tid varit diagnostisrade med anemi.

Stärker hela immunsystemet!

Spirulinas ämnesuppbyggnad bidrar med att främja antalet goda bakterier i mag- och tarmregionen och kan därmed underlätta matsmältningen på grund av dess många enzymer. Det gör i sin tur att svampinfektioner och virustillväxt får svagare fotfäste i kroppen.

Mineralerna kalcium, magnesium, järn, koppar och zink bidrar med att stödja skelettet och stärker även tänder och naglar. Vid mycket stress kan brist på dessa mineraler uppstå då kroppen behöver använda näringsämnena för att hjälpa andra viktiga funktioner som blir påverkade, t.ex. i magen eller nervsystemet. Så bra att spirulina innehåller en hög halt av dessa mineraler!

Hur använder jag spirulina?

Din personliga hälsa och kostvanor är avgörande för hur snabbt du kommer märka av effekterna av algen. Några känner av det direkt medan andra märker skillnader först efter 2-4 veckor. En del upplever utrensning innan de får mer energi.

Kan alla äta spirulina?

Spirulina kan med fördel ätas varje dag men det finns tillfällen då du ska undvik spirulina.

Vid amning och graviditet eftersom algprodukter kan innehålla mycket jod.

Vuxna har inget problem att äta spirulina men vid mycket stress eller utmattning är det viktigt att inte göra för kraftiga utrensningar eftersom det istället kan förstärka svaghetskänslor och trötthet.

Barn kan äta spirulina men kom ihåg att mängden skiljer sig beroende på ålder och vikt. Ett bra mått är att barn under tolv år bör äta ungefär hälften av vuxen. Börja med mindre första veckorna.

Djur över 6 månader som behöver mineral- och proteintillskott kan använda spirulina för att stärka immunförsvaret.

Starta stegvis

2-4 tabletter eller 1 tsk pulver per dag. Öka sedan till 6-8 tabletter eller 2 tsk efter tre veckor. För bästa resultat kan pulvret tas på fastande mage för att underlätta näringsupptaget.

Detta kan ge en avgiftande reaktion, t.ex. huvudvärk. Då spirulina är energigivande och kan göra dig pigg bör du undvika att ta det på kvällen om du har svårt att somna.

En god början för att äta spirulina är genom en härlig smoothie. Här är ett enkelt recept med superalgen!

spirulina smoothie

Spirulina-smoothie

1-2 portioner.

Blanda i en mixer:
2 dl kokosvatten eller valfri grönsaksjuice
1 dl vatten
2 dl färska och tinade blåbär
1 banan
1 äpple
1 – 2 tsk spirulinapulver
(1 tsk gurkmeja)
(½ – 1 tsk mald ingefära)
(1 msk chiafrön)
(1 mango)

Om du vill ge din smoothie mera sting och samtidigt boosta matsmältningen kan du tillsätta gurkmeja och ingefära. Chiafrön och mango är också gott om du vill variera eller utöka din smoothie med fler ingredienser!

Källor:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/

http://www.algaeindustrymagazine.com/special-report-spirulina-part-4-scientific-research-reveals-health-benefits/

https://www.ucdmc.ucdavis.edu/publish/news/newsroom/2658

10%

Prenumerera nu och få 10% på ditt första köp.

Gå med nu så missar du inte våra kampanjer, nyheter och annat smått och gott.

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter. Integritetspolicy