Solrosfröprotein, ett plantbaserat protein som är bra vid träning

Proteiner är kroppens byggstenar. Det är proteinet som gör så att dina muskler byggs upp och underhålls. Varje gång du anstränger din kropp är du i behov av proteiner. Proteiner finns i alla kroppens celler och är oumbärliga, vilket innebär att det finns inget annat ämne eller molekyl som kan ta deras plats. Även hormoner, enzymer och viktiga delar av immunförsvaret består av proteiner, och är därför viktiga för hela kroppens funktion. Proteinerna bygger upp våra celler, bildar enzymer och hormoner vilket sker automatiskt så länge tillförseln är konstant.

Proteinet byggs upp av tjugo aminosyror, av vilka nio är essentiella, vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka dem, utan vi måste få i oss dem via maten.

Proteinernas funktion i kroppen

  • Enzymer, katalyserar kemiska reaktioner, vilket betyder att enzymerna underlättar kemiska eller fysikaliska förändringsprocesser i kroppen utan att tillföra energi till processen. Enzymerna är involverade i de flesta processer som metabolism och DNA-reparation och replikation.
  • Reglerande proteiner, hormoner och signalmolekyler som till exempel cytokiner som framkallar inflammationer är också proteiner.
  • Förrådsproteiner, är proteiner som lagrar olika ämnen och frigör dem när behov uppstår, som myoglobin som lagrar syre i musklerna.
  • Bärarproteiner, eller transportproteiner som hemoglobin som transporterar syre till och från lungorna i blodet eller albumin som transporterar fettsyror.
  • Strukturproteiner, ger olika vävnader struktur och stadga, som keratin som återfinns i naglar eller elastin som man hittar i hud och artärväggar och kollagen som är viktigt för benstommen.
  • Försvarsproteiner, som alla antikroppar och delar av cellernas membran.
  • Motorprotein, myosin och aktin som är det protein som bygger upp våra muskler och gör så att vi kan använda dem genom att “spänna” dem och slappna av. Dynein är avgörande för att spermierna skall kunna röra sig.

Protein och träning

Vid träning är det viktigt att du får i dig rätt sorts näring vid rätt tidpunkt. För den som tränar hårt och inte minst de som tränar styrketräning är det viktigt att ganska snabbt efter ett träningspass få i sig mat, främst i form av proteiner.

När man tränar en muskelgrupp så bryts muskeln egentligen ner och det är under återuppbyggnadsfasen som muskeln växer. Det är då det blir extra viktigt med proteiner och ju snabbare man får i sig det efter träningen, dess bättre. Ibland talar man om det anabola fönstret, vilket är den tid som avser när muskeln behöver näring och protein som allra mest för att maximera träningseffekten. Hur lång tid detta rör sig om verkar inte vara helt klarlagt men en till två timmar efter träning bör man enligt vissa fylla på med proteiner.

Vad är bra med solrosfröprotein och solrosfrö

Proteinpulver av solroskärnor har en lätt nötaktig smak, är naturligt mjölk och glutenfri och är perfekt att sätta till i en shake eller smoothie för att öka ditt dagliga proteinintag. Solrosfrön är ett näringstätt nyttigt frö, med mycket protein, fibrer, mineraler och innehåller alla de nio essentiella aminosyrorna som vår kropp behöver.

Det finns rikliga mängder av en rad olika B-vitaminer och folat, vilket är mycket viktigt för cellernas ämnesomsättning och bildningen av de röda blodkropparna. E-vitamin finns det också mycket av i solrosfrön, som är en naturlig antioxidant som skyddar fettsyrorna i kroppen från att oxidera. Det finns även gott om mineraler, som magnesium, zink, selen och koppar.

Dosering och användning

Ta en eller två matskedar och blanda i dryck, bröd, musli eller gröt

10%

Prenumerera nu och få 10% på ditt första köp.

Gå med nu så missar du inte våra kampanjer, nyheter och annat smått och gott.

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter. Integritetspolicy