Rödbetspulver, från superbetan som ökar prestationen

Rödbeta, beta vulgaris är en undergrupp i familjen amarantväxter, det finns även gula, vita och den röd-vita betan som kallas polkabeta. Rödbetan började odlas här i Sverige under 1600 och 1700-talet. Rotfrukten är relativt lättodlad och kan odlas långt norrut, då den är härdig.

Rödbetor äts ofta inlagda eller nykokta med smör. Både betorna och dess blast har ett högt näringsvärde, blasten är smakfull och kan till exempel användas i soppor.

Förutom som livsmedel så används även rödbetans betanin som färgämne och för att förbättra smak av tomatpuré , såser, desserter, sylt, gelé, glass, godis och frukostflingor men även som medicinalväxt.

Rödbetan som medicinalväxt i folkmedicinen

Redan på medeltiden så användes rödbetan för behandling av en rad olika sjukdomstillstånd, framför allt mot åkommor i magen och tarmen men även till olika tillstånd som förknippas med blodet.

Vad innehåller rödbetor?

Rödbetan är en jättenyttig rotfrukt som innehåller mycket antioxidanter och fytonäringsämnen, som nitrat och betanin. Av bakterier i munhålan omvandlas nitrat till nitrit som sedan omvandlas till kväveoxid i magsäcken, vilket har en kärlvidgande och blodtryckssänkande effekt som man anser förebygga hjärt och kärlsjukdomar.

Det finns också belägg för att rödbetor kan öka uthålligheten hos idrottare genom att minska energiåtgången under fysisk aktivitet. Kväveoxiden är också en viktig komponent för immunförsvaret.

Även betanin verkar öka uthålligheten och är ett ämne som minskar homocysteinnivåerna i kroppen, vilket ger en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, metabola syndromet och benskörhet. Rödbetor innehåller också mycket vitaminer och även fibrer.

Rödbetspulver som prestationshöjare

Under de senaste åren så har synen på rödbetor förändrats från lite tråkiga rotfrukter till supernyttiga och naturliga prestationshöjande knölar. Det finns en del intressanta studier gjorda med rödbetsjuice och vad den kan göra för konditionsidrottare. Man ser att rödbetsjuice förbättrar uthålligheten med upp till 15 procent, vilket är mycket, och man tror att det är rödbetans höga innehåll av nitrat som förser musklerna med mer syre.

Hälsofördelar med rödbetor

  • Sänker triglyceriderna i blodet och minskar risken för sjukdom i hjärta och kärl.
  • Sänker blodtrycket.
  • Förbättrar prestationsförmågan hos idrottare.
  • Har en positiv effekt på leversjukdomar.
  • Minskar risken för förkylningar.
  • Har en skyddande effekt på mage och tarm och sägs förebygga risken för magsår.

Viktigt att veta

Rödbetspulver är biverkningsfritt för de flesta, men ska användas med försiktighet av personer som har någon form av njursjukdom.

OBS: Rödbetor färgar urinen röd på grund av att den röda färgen betanin inte bryts ner i kroppen och kan vid högre koncentrationer färga både urin och avföring röd. Detta kan ge upphov till en viss oro om man inte tänker på att man ätit rödbetor.

Länkar:

Bevisat: Rödbeta höjer prestationsförmågan

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/ny-forskning-om-rodbetor-och-koffein

10%

Prenumerera nu och få 10% på ditt första köp.

Gå med nu så missar du inte våra kampanjer, nyheter och annat smått och gott.

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter. Integritetspolicy