Så använder du ricinolja i håret och ögonfransar

Ricinolja har snabbt blivit populärt att använda i håret och på ögonfransar för det hjälper att simulerar hårsäckarna till bättre hårväxt. Här är en guide med tips på olika sätt att använda det i håret, på ögonfransar och hur du tvättar ur det.

Grundbehandling för håret

Ricinolja är en fet, tjock olja som kan vara svår att tvätta ur håret beroende på din hårtyp. Att blanda 50/50 med jojoba-, oliv-, raps- eller kokosolja är inte ovanligt. Detta märker du efter första behandlingen och hur du själv upplever att olja sitter i håret, det är inget att oroa sig över så länge du är väl förberedd.

Förberedelser:

  • 1-1½ timme för en behandling
  • Ha ett fuktigt hår
  • Ricinolja eller ricinoljeblandning för håret
  • Balsam

Behandlingstid: Minst 30 min innan du tvättar ur

Tid mellan behandling: 2-3 ggr i veckan

Själva behandlingen: Ta oljan i händerna och masserar in i hårbotten med fingertopparna. Dra sedan fingrarna genom håret mot topparna. Beroende på hur mycket hår du har behöver du allt ifrån 1-5 matskedar för hår och hårbotten.

Tvätta ur: Balsam fungerar vanligtvis bäst, massera noga, låt verka ca 15 minuter, tvätta sen som vanligt. Gör samma igen du inte tycker all olja försvinner. Schampo ska också fungera.

Behandling för ögonfransar

Ta lite ricinolja på fingret, stryk och massasera in mot hårroten till ögonfransarna. Unvik att få oljan i ögat, det kan irritera. Har du linser ska du vara försiktig och undvika att att linserna i ögat så den inte bli obrukbar.

Tips: Vill du inte använda fingrarna kan du använda en gammal mascaraborste som doppas lätt i oljan, topz är ett annat alternativ.

Ytterligare tips och metoder för håret

Tvätta ur oljan

– Balsam brukar blanda sig bäst med ricinoljan och följer med när du sköljer ur håret. Tycker du att det sitter kvar kan du prova att tvätta med starköl (5%). Alkohol löser ricinolja och öl är bra för håret. Schamponera efter så försvinner öldoften.

– Ett annat tips om olja är svår att tvätta ur håret är att blanda en halv matsked bikarbonat med någon deciliter vatten att tvätta med. Det kan även kompletteras med en matsked flytande houng.

– Balsam kan användas i kombination med öl, bikarbonat/honungs-lösningen utan problem.

Behandling

– Gör en hårinpackning och låt oljan sitter i håret över natten. Men se till att hitta din bästa metod att tvätt ur oljan innan så du inte fastnar i duschen på morgonen.

– Är det svårt att tvätta ur ricinoljan från håret prova blanda med andra oljor för att tunna ut den tjocka ricinoljan. Bäst är att prova sig fram, det finns inget recept för vilka oljor och hårtyper som passar bäst ihop.

– Anledningen till att du ska börja behandlingen med fuktigt hår är för att olja inte blandar sig med vatten vilket gör det lättare att tvätta ur håret.

10%

Prenumerera nu och få 10% på ditt första köp.

Gå med nu så missar du inte våra kampanjer, nyheter och annat smått och gott.

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter. Integritetspolicy