Amla – ett kraftfullt Indiskt bär

mla, Amalaki eller emblika, det indiska krusbäret som ofta används i södra Indien där det äts som det är eller tillagad i maträtter. Bäret växer på träd som kan bli upp till åtta meter högt och fungerar som ett heligt träd för hinduerna.

Amla eller amalaki beskrivs som dhatri på Hindu, vilket betyder barnmorska eller en moderlig figur, ett uttryck som kanske kan beskriva vad detta bär betyder för människorna i Indien.

Inom den traditionella indiska medicinen, används amla flitigt och kallas ibland för “Den stora återställaren”, och har varit en central del av ayurvedan i tusentals år. De gamla Ayurvediska texterna beskriver att ”Amalaki är den bästa och starkaste av de ayurvediska örterna”.

Bären blir stora som tomater innan de plockas och torkas vid låga temperaturer. Efter torkningen finfördelas fruktköttet och mals ner till ett rent pulver.

Vanligt i livsmedel

Amla har en tydlig smak av både surt och bittert. Det är ett fiberrikt bär som man i Indien gärna äter tillsammans med salt, för att sedan sköljas ner med vatten för att få fram en söt smak. Örten används också ofta i kryddade såser, pickles, chutneys och i curryrätter där den är ett traditionellt tillbehör inom indisk matlagning när det är säsong och anses vara en viktig del i en balanserad kost.

Amla anses bra att använda som en ingrediens i maten med jämna mellanrum. Det kan användas som ett alternativ till sura ingredienser som citron för att ge smak till maten

Verksamma ämnen i amlan

Amla innehåller stora mängder mycket potenta antioxidanter, alkaloider, cytokiner, tanniner, vitaminer, mineraler och aminosyror. Antioxidanterna har till uppgift att bekämpa fria radikaler och skydda cellerna i kroppen.

Mängden av C-vitamin i amla är tjugo gånger högre jämfört med i en apelsin. Amlas användning inom den Ayurvediska medicinen Förutom i mat används amla ofta tillsammans med andra örter inom Ayurvedan för att få så stor effekt som möjligt på olika sjukdomstillstånd, ofta med ett plommon som heter chebulic och en frukt som kallas belleric.

Amla har länge använts för att få en bra matsmältning, vilket är mycket viktigt för en god hälsa inom Ayurvedan. Bäret sägs stärka matsmältningen och öka kroppens näringsupptag och förmågan att förvandla vår mat till energi i kroppen. Den ökar aptiten och lindrar många andra problem i magen..

Som pulver är det mycket näringsrikt och är en stor källa till C-vitamin, mineraler och aminosyror. Amla stödjer upptaget av järn i tarmen, det ger normala järnnivåer och ökar antalet röda blodkroppar.

Amla stärker immunförsvaret genom sin antioxidativa styrka och förmågan att rena kroppen från fria radikaler. Bäret anses kunna försvara kroppen mot både virus och bakterier.

Bäret anses stödja muskeltillväxt eftersom det är anaboliskt och stärker proteinsyntesen i muskeln, vilket gjort att fler och fler idrottsmän använder det regelbundet som kosttillskott. Användning av amla i hud och hårvårdsprodukter Schampo och hårbalsam med amla som ingrediens hjälper till att bevara hårets naturliga färg och förebygger att håret blir grått och bidrar med att håret blir mer glänsande med en större lyster

Amla fungerar bra i hudvårdsprodukter då örten sägs kunna strama till slapp hud, och fungera som peeling.

Hälsofördelar med Amla

  • Förebygger förstoppning
  • Har en blodsockersänkande effekt
  • Hjälper till att minska hemorrojder
  • Sänker ett högt kolesterolvärde
  • Underlättar för en dålig matsmältning
  • Minskar inflammationer i urinvägarna
  • Fungerar muskeluppbyggande på idrottsmän och kvinnor.

Biverkningar

Det finns inga kända biverkningar. Amla kan dock verka urindrivande och även ge en lätt laxerande beroende på hur din kropp fungerar och svarar på produkten. Börja med en mindre dos och öka om du tycker att det fungerar bra. Dosering och användning 1-2 teskedar pulver om dagen är rekommenderat intag.

Pulvret går att blanda med valfri dryck men avnjuts kanske som bäst när det blandas med en fruktig smoothie eller juice för att hjälpa till att minska på den syrliga och bittra karaktären.

Vårt ekologiska amla pulver från Spireco är av matkvalitet för invärtes bruk., men kan med fördel även användas till kosmetisk vård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.