Välj hudvård som inte belastar ditt immunsystem

De allra flesta av dagens tvålar och schampon innehåller kemiska ämnen som effektivt rubbar huden och hårbottens nyttiga mikromiljö. Råvarorna är ofta industriella bulkkemikalier som är billiga och löddrar bra. Tvålar tvättar bort de naturliga fettsyrorna , nyttiga bakterier och enzymer som vi har på huden, vilket ändrar micromiljön. Kroppen tillverkar dessutom egen antibiotika och om vi förlorar den blir vi lättare sjuka. Hudcremer och cerat innehåller ofta mineraloljor som framställs ur råolja och dessa har egentligen en uttorkande effekt på hud och läppar.
 
Vi har ett stort sortiment av "vänliga oljor" som din kropp tycker om. Naturen producerar aå mycket i ren form som vi kan tillgodogöra oss. En ren olja kan du använda i din hudvårdsrutin, i ditt badvatten, i ditt hår och många gånger som en avhjälpare till problemhud. Läs gärna på om oljorna och deras fina hälsoegenskaper! 

Forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har också visat på ett samband mellan mineraloljor i hudkrämer och ledgångsreumatism. Därför kan det vara värt att se över dina kroppsprodukter och övergå till hygienprodukter utan kemiska lödderämnen, akrylamider och mineraloljor så att man inte skadar hudens och slemhinnornas känsliga Ph, enzymer, bakterieflora och fettsyresammansättning.

Dessa utgör den första försvarslinjen mot infektioner och om mycket tränger in genom denna barriär belastas i stället kroppens immunsystem. Väldigt viktigt är det att vi inte utsätter våra barn för dessa kemikalier och mineraloljor som också lagras i våra kroppar.

Ett exempel är mjällschampo som oftast innehåller zinkpyrition, ett gift som visserligen dödar svamp men som är så farligt att det inte får användas i bottenfärger för båtar. Nya tester har visat hur skadligt ämnet är för fiskar. Det räcker med en tiotusendels matsked i ett tusenliters akvarium under fyra dagar för att hälften av fiskarna skall dö.

Varje år säljs mjällschampo med minst tio ton zinkpyrition i Sverige. En vanlig hårtvätt släpper ut 88 milligram av giftet. Dessutom använder många konsumenter mjällschampo trots att de inte har mjäll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.