Om tänder/mun

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får kring tänder/mun och vårt tandpulver.

Skadar inte pimpstenen i pH-tandpulvret tänderna?

Man brukar prata om RDA värdet i tandkrämen - alltså ett värde utifrån slipningsgrad. Jag har pratat med flera tandläkare och allihop säger samma sak, att det inte är vanlig slipning som förstör emaljen utan syror och då främst juice och frukt samt sockerdrickor (främst Cola). Dessa syror luckrar upp emaljen ända upp till 2 timmar och borstar man då tänderna på det så förstörs emaljen.

Har man då ett högt RDA-värde på tandkrämen så blir det ju förstås extra slitage och det är ju inte bra. Vårt tandpulver innehåller ju 1% pimpsten (vilket egentligen inte är mycket) men innehåller inga kemikalier så som t ex natrium lauryl sulfat och socker som tar bort den skyddande slemhinnan samt fräter på tänderna.

En annan faktor, som är svår att relatera till ett RDA-värde, är den basiska kalken. Vår kalk håller både syror borta ur munhålan och ger kalcium som lagar tänderna. Tänder är dynamiska och inte statiska vilket betyder att de drar åt sig den kalcium som kommer in i munnen och lagar sig själva. Man kan se hur kroppen försöker laga och rädda emaljen genom att spruta Ca ifrån skelettet på tänderna - men det är en annan form av kalcium och då bildas det stenar istället, sk tandsten. Jag (Sara) och flera i min närhet har använt tandpulver i över 8 år och har ingen som helst förslitning på tänderna - tvärtom! När det handlar om levande vävnad, som ju tänderna är, så kan man inte teoretiskt säga att något sliter utan att ta i beaktande fler faktorer såsom matvanor, tandborste, hur hårt man borstar, pH, tillskott osv. som är mycket viktigare än själva slipningsgraden. Det är ju mycket i den dagliga kosten som kan förstöra tänderna, så därför äter jag alltid pH-kalk efter jag borstat tänderna på kvällen så att jag har fullt med Ca i munnen över natten.

Kan jag ta "Fluorskölj" ihop med tandpulvret?

Visst kan man kombinera dessa produkter. Dock är vi av den uppfattningen att fluor är ett giftigt ämne som gör emaljen hård men spröd, och vid nedsväljning av fluor påverkas bla tarmfloran negativt. Det bästa är att höja pH-värdet i hela kroppen inkl munhålan med pH-kalk. Då man alltid ligger på nivån pH 7 eller högre i munnen upphör syraanfrätning. Vid tandborstning med tandpulver ger man kalcium till de dynamiska tänderna som då kan ta upp det som behövs direkt i munhålan .